Eliza Janse

ontwerpen / project begeleiding / workshops

Natuurtuinen

 
Eliza-tuin-web3-1.jpg

Eliza janse

Een ideaal, passie en vakmanschap

Dorpstuin-opendag-juni-2019-24.jpg

Rond mijn 12e jaar wilde ik boswachter worden en daarin een opleiding volgen. Omdat ik na de MAVO nog te jong was voor de opleiding in Velp, heb ik uiteindelijk de hoveniers opleiding in Frederiksoord afgerond. Ontwerpen was toen al, naast bloemen, planten, struiken en met name bomen, mijn passie.  Ik kweekte, toen ik 15 jaar was, coniferen en heesters op in de tuin van Pake en verkocht deze bij de uitvoering van tuinklussen.

Duurzaam tuinieren, permacultuur en het creëren van meer biodiversiteit in mijn leefomgeving zijn onderwerpen waar ik me de laatste jaren in heb verdiept. In het groene onderwijs maar ook in mijn directe leefomgeving heb ik mij hiervoor ingezet. Na inmiddels 48 jaar groene vingers, werken en realiseren van projecten in de groene omgeving, wil ik mij meer gaan richten op het ontwerpen en creëren van biodiversiteit in onze directe leefomgeving. Natuurlijke processen zijn mijn grote voorbeeld.


 

Neem contact op

Maak een afspraak, informeer naar de mogelijkheden of vul het contactformulier in. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Eliza Janse
De Bolle 38
9254JC Hurdegaryp

info@tuinnatuurlijkelizajanse.nl
06 208 239 22

Eerstvolgende Workshop

26 okt. Bokashi maken

 
Dorpstuin-opendag-juni-2019-12.jpg

Recente Projecten

De Dorpstuin Hurdegaryp

Een gemeenschapstuin waar we op natuurlijke wijze groenten en fruit verbouwen voor de lokale markt. Dit gebeurt zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Iedereen die zich hierin kan vinden kan meewerken. De tuin bestaat nu uit zes thema-tuinen, een vlindertuin met bijenstal, een teelttuin, permacultuur tuin, pluktuin, medicinale kruidentuin en een boomgaard met voedselbos.

  • Ontwerp in 2013 en in februari 2014 is de realisatie begonnen.

  • Nu een stichting met veel donateurs, een grote teelttuin en thematuinen. Permacultuur principes worden toegepast.

  • Voedselbos in wording en heel veel biodiversiteit.

 

de natuurtuin

Het belangrijkste uitgangspunt voor een natuurtuin is het creëren van een zelfstandige natuurlijke kringloop. Ik probeer daar in ieder geval zo dicht mogelijk bij te komen. De beplanting is gelaagd en divers. Middelen, materialen en planten(resten) worden zoveel mogelijk hergebruikt zodat een gesloten kringloop ontstaat. Bij een natuurtuin gaat het om de kernactiviteit van ontwerpen: verbindingen leggen en verbanden aanbrengen in een mooi ogende en prettig aanvoelende ruimtelijke compositie. Het beplantingsplan wordt in meerdere lagen ontworpen.achtergrond eliza janse

Eliza-tuin-web4-1.jpg

Na mijn studie aan de middelbare tuinbouwschool in Frederiksoord, afgerond in 1975, ben ik als hovenier aan de slag gegaan. Na een carrière als hovenier, voorman bij de gemeente en werkleider bij de sociale werkvoorziening, ben ik als zelfstandig hovenier het bedrijfsleven ingegaan. De laatste 11 jaar heb ik als docent groenvakken ervaring in het onderwijs opgedaan. Mijn hbo-studie, 2e graads bevoegdheid als docent, heb ik in 2013 afgerond. Per 1 maart van dit jaar als zelfstandig natuurtuin ontwerper werkzaam.

“Natuurlijke processen zijn mijn grote voorbeeld.”

Dorpstuin-3aug2019-8.jpg